Gouverneur Architectuur

Woonhuis Tuindershof

Moderne woning met garage aan de rand van het streekbos in Enkhuizen

Op het grensgebied van de Kadijken en Gommerijk West-West in Enkhuizen hebben wij voor de familie Appel een nieuwe vrijstaande woning mogen ontwerpen. Het plangebied Kadijken vormt het noordelijkste deel van de bebouwde kom van Enkhuizen. Het gebied bestaat uit een woonwijk, waarvan het grootste deel reeds is gerealiseerd in de jaren ‘90 van de vorige eeuw en in het eerste decennium van deze eeuw. Het meest westelijke deel is het laatst gerealiseerd.

Het woonhuis en garage staan los van elkaar en worden met elkaar verbonden door een volledig glazen gang, dat tevens dient als entree. Het gebouw is volledig onderkelderd en is voorzien van een autolift. In de kelder bevinden zich de technische ruimten en het kantoor. Aan de voorzijde zijn de slaapkamers geplaatst en aan de achterzijde de woonkeuken en woonkamer. In het midden van de achtergevel staat een grote schoorsteen met doorkijkhaard. In de woonkamer zit een grote vide waardoor een extra hoger ruimte ontstaat.

De architectuur van dit huis is modern en minimalistisch. De hoofdvorm is strak en de verschillende materialen zijn beperkt. De gemetselde gevel wordt gebruikt als omkadering van de hoofdvorm. Door deze gemetselde rollaag haaks op de gevellijn te plaatsen ontstaat een gevarieerd beeld. De gekozen baksteen is een wit-zwarte ‘peper en zout’achtige kleur. De dakpannen zijn vlak en in een antraciete kleur. De garagedeur en topgevel hebben een antraciete houten bekleding.

overzicht

Opgave
Ontwerp | Bouwbegeleiding
Functie
Woonhuis | Garage
Status
Uitvoering
Opdrachtgever
Familie Appel
Plaats
Enkhuizen
Project architect
Richard Gouverneur
Koos Plukkel
Project team
Ingenieursbureau Rijnders & de Groot
Aannemingsbedrijf De Jong Ursem
Witte Installatie
Start
2017
Gereed
2018
Oppervlakte
380 m²