Gouverneur Architectuur

Woonhuis Wogmeerdijk

Een landelijke vrijstaande woning met garage

Op de locatie van een voormalig glastuinbouwbedrijf in het karakteristieke Wogmeer, drooggelegd in 1608, hebben wij voor de familie Luitjes een vrijstaande woning met garage mogen ontwerpen in ‘hollandse stijl’. Het ensemble heeft een landelijke uitstraling met karakteristieke en streekgebonden details.

De woning staat parallel op het kavel en schept daardoor privacy. De entree van de woning zit in het hart van de voorgevel en steekt een meter naar voren. Hierdoor creëren we meer ruimte voor de keuken en een royale entree. Door middel van een centrale zichtlijn heb je bij binnenkomst direct zicht op de zuidelijk georiënteerde veranda welke een panoramisch zicht bied over de polder. De woning is traditioneel maar rijk uitgevoerde gemetselde gevel gekregen in een wildverband met een rollaag boven de plint en topgevels voorzien van gemetselde oren en twee lagen muizentanden. De zonnecollectoren op het dak zijn full-black’s, net als de dakpannen waardoor ze niet opvallen. Aan de tuinzijde is een veranda is gemaakt van ruwe Douglas houten delen. In het dak zijn drie grote dakramen opgenomen om voldoende licht door te laten op het terras en in de woning. Op het dak aan de zuidzijde zijn zwarte zonnepanelen opgenomen die wegvallen bij de zwarte dakpannen.

Gouverneur Architetuur is een bureau dat graag meedenkt en erg snel kan anticiperen.

- Henk Luitjes

De losse garage heeft een meer rechthoekige vorm gekregen staat verder van de weg. Doordat de garage haaks op de hoofdontsluiting staat schermt deze het kavel af en bied een zichtlijn op het achterliggende landschap. De kopgevel is volledig gemetseld en is net als het woonhuis voorzien van muizentanden en een rollaag. De zijgevels zijn uitgevoerd met een gemetselde plint met daarboven houten rabatdelen. De buitenunit van de warmtepomp is juist hier opgenomen zodat deze geen verstorend beeld geeft bij het woonhuis.

overzicht

Opgave
Ontwerp
Functie
Woonhuis | Garage
Status
Opgeleverd
Opdrachtgever
Familie Luitjes
Plaats
Hensbroek
Project architect
Richard Gouverneur
Wouter Hendrikson
Project team
BT Adviesbureau
bouwbedrijf Theo Kruijer bv
Witte Installatie
Start
2017
Gereed
2017
Oppervlakte
250 m²